Tenkiu Dear!

Friday, January 28, 2011

Blogwalking Palsu @ AutoBlogwalking

Assalamualaikum.

Hurm. Makin lama makin mengecewakan! Semua ni gara-gara blogwalking palsu ataupun dikenali sebagai AutoBlogwalking. Tak faham la kenapa blogwalking pun perlu guna auto. Perlu ke? Kalau anda ikhlas menjadi blogger dan ikhlas berkawan sesama blogger, you won't do it! Right? Blogwalking ni banyak kebaikannya if kita buat sendiri, takde guna aplikasi-aplikasi lain. Aku tak nak lah sebut apa dan kat mana boleh dapat aplikasi-aplikasi tu. Korang mesti lagi terer cari kan?

(credit picture to wavewsa.blogspot.com - see here)


Aku pernah la cuba register satu aplikasi autoBW ni. Nak tengok macam mana dia beroperasi. Kita kena isi link apa kita nak buat autoBW tu, then benda tu akan send message kita kat shoutbox. So, orang akan nampak macam betul-betul la orang tu datang blog kita padahal tak pun. Kesian lah pada blogger yang ingat kau tu ikhlas datang sendiri jenguk-jenguk blog dia, then dia visit pulak kau punya blog sebagai tanda terima kasih dan persahabatan antara blogger. Kau dapat trafik. Kau happy ke? Sedangkan kau takde bersusah payah spend berjam-jam nak visit blog kawan-kawan blogger.

Hint nak tau orang tu guna autoBW ialah kalau tengok message yang dia tinggalkan kat shoutbox tu langsung tak friendly and dok promote entry dia without friendly introduction. Friendly introduction yang baik ialah kita mention nama blogger or kita komen blog dia sikit, yang mana memperlihatkan yang kita betul-betul visit blog dia. Bukan just promote your entry. That's is so not friendly my dear.. Nak contoh friendly introduction??? Ha, camni. Contohlah korang visit blog ni. Trademark aku is durian. Layout aku kalerh ijau biru. Post memang macam-macam lah. So, ayat dia should look like this (tak wajib ye, contoh je sayang oii)
"hi cik durian..BW here"
"hijau biru, nice! jom la visit blog saya" 
Dan sebagainya. Kat atas tu contoh je ye. Bukan aku suruh korang puji-puji blog aku ke apa. Haha. Btw, korang boleh tinggalkan link untuk entry or blog korang. Tak letak link pun takpe sebab kat shoutbox tu memang ada form yang kena isi url blog kan? So, para blogger tahu la mana nak cari korang. But, remember! Be nice people. Be friendly. Appreciate your friend, appreciate your visitor. Kadang-kadang aku tak dapat jugak detect yang guna autoBW ni sebab manipulasi penggunaan ayat. Nampak macam dia datang jenguk, tapi tak. Whateverlah! But i do appreciate my REAL visitors. My friends. Aku akan pergi blog korang. Jenguk-jenguk, baca-baca entry. Tapi nak leave komen tu takdelah sebab kekurangan masa, plus dengan loading page yang slow, memang tak dapatlah den nak nolong. But, if i'm really interested in your entry, i'll leave a comment. Depends okay? Yang aku tak leave komen pun, aku interested jugak juz masalah connection sangat menganggu niatku!

AutoBW pun ada kebaikannya but more kepada keburukan. People is being cheated! Yang tahu tu takpelah. Kena pada yang tak tahu, kesian weh. Huhuhu. Korang yang baca ni konfem la blogger yang baik-baik kan? Yang nice and friendly kan? Kalau tak, takdelah korang baca entry ni. Hehehe.

Thanks a million kepada yang betul-betul visit my blog. Aku sangat appreciate! If ada yang terlepas pandang, tak leave message kat shoutbox, so sorry! Kadang-kadang tu dah datang blog, baca-baca entry tapi last-last lupa nak tinggal jejak. Sorry eh! My bad... Yelah, aku blogwalking ni bukak banyak-banyak blog. Tu yang ada terlepas pandang. Anyhow, i love being a blogger sebab dapat share banyak benda macam knowledge, facts, etc. Plus, FRINDSHIP! I do love it. Even tak berjumpa, kita boleh borak-borak macam dah lama kenal. Heheheh. The power of blog!

Okay. Ni ada link kepada blog yang ada buat entry pasal autoBW ni. Aku just letak beberapa je. Just untuk share this dengan kawan-kawan yang tak tahu apa autoBW ni. Lepas ni, korang dah boleh beza kan? Tapi jangan pulak pergi buat. Tak baik taw.... Korang semua kan baik-baik.. Hehehehe.. Sila klik pada nama-nama tu untuk ke blog diorang.





Kepada blogger-blogger yang aku letak link ni, thanks for the info dan pendapat. I totally agree with all of you. Autoblogwalking menjejaskan imej seorang blogger dan melanggar etika blogger yang baik. Kan?

Tata korang. Esok dah nak balik kampung. Cuti seminggu. Tak tau lah dapat online ke tak sebab broadband tak mencukupi kat rumah. Kat rumah sewa pakai streamyx. Huhuhu.

notadurian1: Mengidam nak makan durian. Hurm......

notadurian2: Don't worry, aku tak marah kat korang yang buat AutoBW kat blog aku ni. Seyes tak, just kecewa sedikit. Masing-masing ada hak untuk buat apa yang dimahukan kan? Be nice.

23 comments:

Izzuddin Fauzi said...

bersama tangani autobw!!!

saiful said...

berblogwalking cara manual plg baik sbb kita bleh saling mengenali antara satu sama lain

kurawk said...

urghhh kalau laa ade software anti BW ni mmg syok laa~
XD

Cik Durian said...

izzudin: yeah.. ANTI-autoBW!!

saiful: yup, btol..lau auto ni, bkn knal pn..huhu

kurawk: software?? tnggu la sape2 bijak pndai cipta..ehhehehe

qalish said...

ku datang menjenguk....

Mr.Kerro said...

pergh..cara ni mmg xbrmoral..mmg xilas lngsug

Cik Durian said...

qalish : jemput masuk..hehe

mr kerro: sgt xbermoral!

kulanz said...

Salam,
dulu2 memang selalu sangat kesan auto bw tu.. sbb tu shoutbox di blog aku dah pindah ke tempat lain.. sekarang ni lebih suka singgah mana2 blog, baca & tinggalkan komen klu perlu

Cik Durian said...

kulanz: bagus la mcm tu.. mcm sy ni suka gi blog org, baca2.. tapi xtinggalkn komen...kecuali time trlebih rajin...huhuhuh

Miziey said...

ader jgak sopware utk blogwalkin nih.. tu bkn blogwalkin lg tuh, tu dh dkire sbg blogtraffic stealing.. haha..
btw, nice blog cik durian..

Cik Durian said...

miziey: thanks! yup, tu dikira mencurik la kan? blogger perlu pentingkan kualiti drpd kuantiti... kalau trafik banyak tapi guna cara menipu, tak baik la kan.. ikhlaskan hati & minat... baru boley berjaya macam red mummy ke..

Hisyam Nozi said...

Masa mula-mula blogging dulu ada jugak try benda ni. Tapi rasa macam tak best sebab visitor just datang, campak link dan belah.

Peja said...

huhuhuhu, sabor jela...

G3-lina said...

rasanya.. asal autoblogwalking ni utk org yg buat perniagaan je kan? tp da d salah gunakan dah.. adess.. spoil betul.. **thanks 4 infomation

GeminiGurlz said...

ade jugak erk?? ntah2 ade gak yg bw palsu g blog saya ni.. kene siasat ni.. haiya!!

soooooour said...

kita relax sudah................^^

dekan said...

Sepatutnya ada captcha setiap kali org nak komen dekat shoutbox tu. baru x de spam.

husna hussain said...

betoi2!!! together we avoid auto BW

Anonymous said...

Unquestionably believe thаt which you stated. Your favoгite justifіcation apрeared
to be on the web the simplest thing to be aware оf.
Ӏ say to you, I сertainly get іrked while people think about worгies thаt they
just ԁo not know about. You manageԁ to hіt thе nail upon the top and defineԁ
out the whole thing withοut hаving side effect , peoplе can take а
ѕіgnаl. Will likelу be back to get moгe.
Thankѕ

Have a look at my web ѕitе :: payday loans no credit check

Anonymous said...

Have yоu ever thought about including a little bit mοrе thаn just уοur artiсles?
I meаn, what you say іs valuable and everуthing.
However just imagine іf you added some great gгаphіcs or videos tο give your posts more,
"pop"! Your content is eхcellent but with
pics and vіdeo clіps, this site coulԁ dеfinitеly be one оf the greatest in its field.
Veгy good blog!

Here is my ωеb sitе :: payday loans

Anonymous said...

You can definitely see your expertise in the article you write.
The arena hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how
they believe. Always go after your heart.

my webpage ... Reputation Management from Overnight Reputation

Anonymous said...

Αttractive ѕectiοn of content. I simply stumblеd upon your websitе and in acсesѕion cаpіtal tο clаim that I aсquiгe actually
lovеd account yοur blοg ροstѕ.

Anyway I ωill be subscribing fоr уouг
augment and even I succesѕ you get entry to conѕistently rapidly.


Feel free tο surf tο my weblog - Arjun Kanuri

Anonymous said...

Hi there every onе, hеrе еѵery person is sharing
such knowledge, so іt's pleasant to read this webpage, and I used to go to see this website daily.

Look into my website: Same Day Payday Loans

HeartBeat