Tenkiu Dear!

Sunday, March 13, 2011

Resepi Nasi Goreng Kampung Yummy!

Assalamualaikum...

Tengah lapo-lapo ni, memang terbaiklah post resepi kan.. Kali ni nak share resepi nasi goreng kampung yang sangat yummy, lagi-lagi kalau buat pedas-pedas...Waaaa, memang meleleh la air liur tengok. Peluh pun ngalir juga sebab pedas. Hahaha..

Cekidaut gambar yang aku amek lepas buat nasi goreng kampung ni...

Ni gambar close up. Abaikan kualiti gambar tersebut. (^_^*)

Meh-meh. Kita belajar masak.

BAHAN-BAHAN:
1biji bawang merah (saiz sederhana)
4 biji bawang putih
12 tangkai cili padi (hijau)
ikan bilis (dibelah dua & goreng garing)
fishcake (ikut suka banyak mana)
sayur kangkung
ayam (dihiris nipis)
1 biji telur
nasi putih (1/2 periuk nasi standard)

CARA-CARA:

1. Tumis bawang besar, bawang putih & cili padi yang dah ditumbuk tu. Guna minyak yang goreng ikan bilis tadi okeh. Baru ada rasa bilis tu.

2. Masukkan ayam dan fiscake. Kacau-kacau sampai ayam masak.

3. Masukkan sayur kangkung. Kangkung ni dia bagi rasa taw kat nasi goreng tu. Tu yang boleh jadi sodap. Hehehe.

4. Masukkan telur, kacau-kacau. Then, letak la garam secukup rasa. Kalau nak letak ajinamoto atau kiub ayam/ikan bilis pun boleh. Terpulang pada selera korang.

5. Masukkan nasi putih. Gaul sebati dengan bahan-bahan tadi. Masa ni besarkan sikit api untuk dapatkan nasi yang sedikit garing. Tapi kena pandai kawal taw. Buat ala-ala kedai masak pakai api besar tu. Muahahaha. Jangan lupa sediakan pemadam api sebagai langkah berjaga-jaga. (^_^*)

6. Masukkan ikan bilis yang dah siap-siap digoreng tu. Siap suda~~


Apa lagi, jom la ngap! Hahahha. Ada yang tengah telan air liur tu.. Ayokkkk! Tak tau...

Hidangan di rumah sewaku.
Pstttt... Kalo nak lagi sedap, buat la bawang goreng. Pastu hiris cili merah. Sebagai hiasan dan untuk dimakan. Nyummm3!

10 comments:

faiz said...

nak sikit..heheh

hany said...

along ko biar betol!!!
12 TNGKAI CILI PADI!!
OMG!!
aq mkn mmg maty ah..

Cik Durian said...

faiz: sila2..self-service okeh.. ;P

hani: betol la..ala, tu kira xpedas mana pun..xpe2..balik nnt along buat yg lagi pedas...muahahaha

Norasikin said...

Kalau dapat letak cili padi sampai sepokok baru syok. Boleh rebut2 pegi toilet

Cik Durian said...

norasikin: yeah, memang terbaik la.. hhahahaa... berasap telinga kang

hany said...

xpew3..
kang banjir umh coz aq nangiz makan nasi goreng ko..

Cik Durian said...

hani: hahaha...nangis la byk2..along amek gmbo pastu upload kt FB...muahahaa

saifudin said...

12 tangkai cili padi (hijau)???
power nye nsi goreng cik durian ni
emmm

Cik Durian said...

saifudin: tmbh lg cket jadi nasi goreng cili padi..

Fauzi said...

alhamdulillah kenyang

kalau nak diet klik sini

HeartBeat