Tenkiu Dear!

Wednesday, March 2, 2011

Resepi Kerabu Mangga

Assalamualaikum....

Hari ni terasa nak share resepi kerabu mangga yang aku suka sangat buat terutama time pokok mangga kat umah aku tu berbuah dengan selebat-lebatnya. Hah, kau! Sampai tak tau nak buat apa dah mangga banyak-banyak tu. Nak buat colek pun jemu juga hari-hari. So, buat la kerabu mangga. Konfem tak jemu makan. Hehehe...

So, ni rupanya kerabu mangga buatan aku. Sorry, kualiti gambar tak oke sebab hp murah je.. Hehe...

Kerabu Mangga - Yummy!!!

Cara-cara:
  1. Ambil sebiji mangga muda yang tak masam sangat, just nice. Korang kupas la dulu kulitnya. Pastu racik-racik guna pisau. (Er, racik ke? Tak sure la term apa nak guna. Yang penting, rupa dia mesti macam di atas tu)
  2. Goreng ikan bilis sampai garing. Angkat. Tumbuk sampai lumat or separa lumat. Ekot suka korang.
  3. Hiris bawang besar, serai, cili padi (hijau/merah).
  4. Gaulkan la ikan bilis yang dah tumbuk tadi dengan mangga tu, sekali dengan bawang besar, serai dan cili padi.
  5. Tambahkan gula, garam, limau kasturi (cuka pun boleh) secukup rasa.
  6. Tadaaaaaa.... Siap sudah!
Btw, kalau ikan bilis tu nak gantikan dengan kacang tanah okay juga. Goreng dulu dan tumbuk. Pastu gaul. Tambahkan la udang kering yang dah ditumbuk sikit tu sekali untuk tambah rasa. Emmm... Sedapnya!!! Tapi kalau nak lagi sedap, perap la dulu dalam peti ais, biar rasa dia sebati. (^_^*)

Selamat mencuba! 

notadurian: Bila la durian nak musim ni...... (-_-)"

4 comments:

SiLabiLabi said...

pergh..meleleh air liur labilabi tau..

nanti pos dkt labi-labi tau..nak rase..heheh


Singgah & Follow Blog Labi-Labi NineMustafa
& JariPlastik

Cik Durian said...

ni dah POST kat entry ni...haha
sila nikmati...

Bahulu said...

sedap kerabu mangga...pos byk
sedap hingga menyilat kaki.

Cik Durian said...

menyilat kaki eh?? hahaha...

HeartBeat