Tenkiu Dear!

Tuesday, July 6, 2010

Ikan Bawal Sweet Sour

Salam.. Selamat tengahari semua.. Hari ni terasa nak share resepi dengan korang lak. Hari ni aq masak Ikan Bawal Sweet Sour (lauk lain sayur lah..). Ni resepi style aq sendirik, so jangan la komplen kalau resepi kita tak sama ye? Hehehe..

Bahan-bahan:
1) Ikan Bawal - 3ekor
2) Bawang besar -2 biji (dipotong dadu)
3) Bawang putih -4 ulas( dipotong dadu)
4) Lada merah & hijau - 4 biji(dipotong dadu)
5) Halia 2inci (hiris)
6)Tomato - 1biji (dipotong dadu)
7) Cili kering (kisar)
8) Sos Cili / Tomato
9) Sos Tiram
10) Tepung Jagung (bancuh dengan sedikit air)

Cara goreng ikan bawal:
Sapukan serbuk kunyit, tepung jagung dan garam ke badan ikan bawal tu.. Sapu rata-rata taw... Pastu goreng pada api sederhana sampai garing...

Cara-cara buat kuahnya:
1. Mula-mula, tumiskan bawang besar, bawang putih, lada merah & hijau, halia..
2. Agak-agak dah naik bau tu, masukkan cili kering yang dah dikisar (agak2 korang la.. nak pedas letak lebih).. Tumis la sampai garing sikit cili keringnya...
3. Masukkan tomato yang dah dipotong dadu tu..
4. Masukkan sos cili, sos tomato  sos tiram secukupnya.. Kacau.. Ingat, api jangan kuat ye..
5. Masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
6. Masukkan garam, gula  & serbuk perasa (kalau suka la).
7. Biarkan dia menggelegak sikit.. Pastu, masukkan ikan bawal yang dah digoreng mula-mula tadi. Kacau sampai sebati.. Dah siapppp....

Ni dia hasilnya....
Nampak sedap tak? Hehehe

Aq buat sekali jus oren untuk lunch arini.. Panas-panas camni sedap minum jus-jus ni.....


Selamat mencuba.....

3 comments:

Dark Half said...

huhu...leh try wiken nnti

Cik Bucken said...

aritu saye buat ikan siakap sweetsour..haha hancur sbb minyak x ckup panas..adeh..-_-"

Cik Durian said...

dark half: sila try... hehe

cik bucken: grg ape2 pun minyak mesti btol2 panas.. lagi2 ikan... hancur lau xpns.. tp xpe.. leh cuba lg kn.. ;)

HeartBeat