Tenkiu Dear!

Tuesday, August 23, 2011

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi ala Negeri Sembilan

Assalamualaikum.

Resepi lagi... Hee~ Belajar buat ni dari belog Little Parlour.


Memang sodap! Baru lah tau yang masak lemak cili api ala N9 ni tak guna bawang. Hehe. Selama ni dok hentam guna. Patut la rasa lain je. Bawang tu rupanya.

Kalau ikut cara lama aku, memang aku letak bawang besar. Tapi kali ni aku tak letak dah la. Bahan-bahan lain still sama. Ini lah gunanya kalau berbaik dengan PakCik Gugel. Macam-macam ilmu boleh dapat. (^_^*)

Kat bawah aku ada tepek sekali gambonye tapi sorry la sebab tak clear. Hp murah je. Hehe..

Okeh. Jom tengok apa bahan-bahan dia.

Bahan - bahan:


# 1/4 ekor ayam (tos selepas dibersihkan)
# 2 batang serai (diketuk)
# Kunyit hidup (sebesar ibu jari - ditumbuk)
# 20 tangkai Cili padi (ditumbuk)
# 2 biji kentang - dipotong tak terlalu nipis
# Asam keping
# Daun kunyit
# Santan

Cara - cara:


1. Tumbuk cili padi dan kunyit hidup lumat-lumat. Kalau malas boleh blend tapi kalau tumbuk rasanya lagi sedap.

2. Masukkan dalam kuali - ayam, serai, dan cili padi + kunyit hidup yang dah ditumbuk lumat. Api kecik je tau. Gaul-gaul la sampai air ayam tu kering. Kalau nak tau air ayam tu kering ke tak, ayam tu dah tak nampak macam daging mentah - means dah jadi warna putih-putih gitu. Gaul la dalam 10 minit camtu ye.



3. Masukkan santan cair dan kentang. Kacau-kacau sikit sampai la ayam tu nampak kecut - means dah masak dan santan tu pulak dah mendidih. (Kentang tu pastikan dah separuh/hampir masak la)

4. Masukkan santan pekat, asam keping dan garam. Kacau-kacau ye jangan bagi santan tu berketul. Asam keping tu agak-agak la sendiri. Jangan sampai masam sangat kang. Untuk resepi yang aku buat ni, aku pakai asam keping sebesar ibu jari je. Last sekali masukkan daun kunyit.

Okeh, siap sudah~ Ni la hasilnya.



* Kalau suka rasanya ada manis sikit, letak la gula sikit. Aku memang letak sebab suka masak lemak yang ada rasa masam, manis dan masin - SECUKUP RASA! ;)
** Ayam masak lemak cili api tak berapa best kalau terlampau banyak rasa ayamnya. Sebab tu air ayam tu dikeringkan dulu pada step No.2.
*** Kunyit jangan terlampau banyak sebab akan menjejaskan rasanya.
****Pastikan kentang tu masak ye...

SELAMAT MENCUBA! Enak dimakan bersama ikan bulu ayam~ *perut berbunyi*

Notadurian: Kalau guna ayam kampung mesti lagi sedap! Lagi - lagi kalau ayam tu disalai.. Nyumm3!! *air liur merembes dengan banyaknye :P*

8 comments:

jiha rai kinah eija said...

kakak, air liur merembes? cube explain :P

Cik Durian said...

Jiha: Aiya, tarak paham ka? Sebut pasal makanan or terbayang makanan yang super yummy, konfem air liur akan automatik dirembeskan dari kelenjarnya. Hehehe

Lady of Leisure said...

hi cik durian.. tq sudi cuba.. :)

Cik Durian said...

TQ sis..Sedap! Nnti balik hometown nak buat lagi..

Anonymous said...

Tankiu ... dah cuba dan sodap rasonyo....

Anonymous said...

memang xda guna bawang langsung ke?

Cik Durian said...

Yup..Takde guna..

farahain jaafar said...

kalau xda serai mcm mane

HeartBeat